Over de schrijver/illustrator

Het begon met de raamvisite

Cees Hoogland (1961) en Marianne Smit (1986) hebben elkaar na jaren weer teruggevonden. Het begon allemaal met deze foto, de raamvisite. De bezoekjes van opa Cees en oma Petra aan hun kleinkinderen. Op een bankje in de voortuin. Hoewel ze het knuffelen misten, waren de visites heel bijzonder. Het idee ontstond om er iets over te gaan schrijven. Korte verhaaltjes over wat ze mee maakten. Zou Cees’ lang gekoesterde wens in vervulling gaan…? Een eigen kinderboek?

En als het een kinderboek wordt, dan moeten er illustraties bij. Cees herinnerde zich de portrettekening die Marianne lang geleden van hem had gemaakt. Het telefoontje was snel gepleegd. Marianne is inmiddels moeder van 2 kinderen (3 en 4 jaar oud) en sinds 2009 werkzaam als zelfstandig grafisch vormgever en illustrator. Ze was meteen enthousiast en zo begon het gezamenlijk avontuur. Schrijven, herschrijven. Tekenen, steeds weer opnieuw. Tientallen schetsen zijn gemaakt. En hier ligt het boek dan. Geschreven door opa Cees en geïllustreerd door Marianne Smit. 

‘Tommie & Lova en de coronavisite’ is geschreven ter herinnering aan die bizarre tijd. WIj hopen dat het boekje jou plezier geeft. Dat je iets mag herkennen in de verhaaltjes.

Een kus en een knuffel.

Opa Cees & Marianne Smit


Cees Hoogland (1961) heeft lange tijd bij Philips gewerkt maar heeft zich nu als zelfstandig controller gevestigd. Daarnaast heeft hij met zijn vrouw een B&B in Oostelbeers. Hij is vader van drie kinderen en opa van vier kleinkinderen. Deelname aan een schrijverscafé wakkerde de droom aan om een kinderboek te schrijven. De ervaringen als opa en oma in coronatijd gaven inspiratie en motivatie; de verhalen zijn uit het leven gegrepen. Zijn boek Tommie en Lova – het corona-bezoek werd geïllustreerd door Marianne Smit.


Marianne Smit (1986) is na haar werk bij reclamebureaus gevestigd als zelfstandig grafisch vormgeefster en illustratrice. Ze is moeder van twee kinderen die ze graag voorleest. Met man, poes en kinderen woont ze in Eindhoven. Corona bracht de tijd om samen met Cees Hoogland  een lang gekoesterde wens in vervulling te brengen: debuteren met een kinderboek. Marianne heeft het prentenboek Tommie en Lova – het corona-bezoek geïllustreerd.